Bursa'da mağarada can pazarı! Acı haber geldi...

Bursa'nın İznik ilçesi Elbey Mahallesi Kızıltepe mevkiinde define aramak için girdikleri kuyuda mahsur kalan 7 kişiden 6'sı kurtarıldı. Kurtarılan kişiye sağlık ekipleri tarafından oksijen takviyesi yapıldı. Durumunun iyi olduğu belirtilen kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kuyuda sadece 1 işçinin kaldığı öğrenilirken, son defineciyi de kurtarmak için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Bursa'da mağarada can pazarı! Acı haber geldi...

Bursa'nın İznik ilçesi Elbey Mahallesi Kızıltepe mevkiinde define aramak için girdikleri kuyuda mahsur kalan 7 kişiden 6'sı kurtarıldı. Kurtarılan kişiye sağlık ekipleri tarafından oksijen takviyesi yapıldı. Durumunun iyi olduğu belirtilen kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kuyuda sadece 1 işçinin kaldığı öğrenilirken, son defineciyi de kurtarmak için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Bursa'da mağarada can pazarı! Acı haber geldi...
19 Nisan 2019 - 06:40

İlçeye bağlı Elbeyli Mahallesi Kızıltepe mevkisinde define arayan ve  kazdıkları yaklaşık 30 metre derinliğindeki kuyuda mahsur kalan grubu kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Olay yerinde çok sayıda AFAD, UMKE, Nilüfer Arama Kurtarma (NAK),  Bursa haber , Arama Kurtarma ve Spor Derneği (BAKUT), itfaiye, jandarma ve sağlık  ekipleri kurtarma çalışmalarını titizlikle yürütüyor.Bölgede dedektörlerle gaz ölçümü yapan ekipler, mahsur kalanların kazı  yaparken kullandıkları jeneratörün egzozundan etkilendiğini tespit etti.

Öte yandan kuyuya inen kişileri gözleyen ve daha sonra kaçtıkları  belirlenen İ.T, T.C, H.A ve kuyudan kendi imkanlarıyla çıkan İ.H'nin gözaltına alındığı öğrenildi.

"Çalışma çok titiz bir şekilde yürütülüyor"

Yenişehir Kaymakamı ve İznik Kaymakam Vekili Suat Seyitoğlu, olayla ilgili basına bilgi verdi:

"Kendi imkanlarıyla çıkan bir vatandaş, bu bilgiyi jandarmaya  verdikten sonra olay idari anlamda ilk dakikalarda Sayın Valimizin gündemine  düşmüş oluyor. Sayın Valimizin bu olayı koordine etmesi ve bizleri  talimatlandırmasıyla beraber AFAD ile UMKE ekiplerinin, itfaiye ve ambulans  araçlarının çok kısa bir süre buraya intikali gerçekleşiyor. Şu anda bütün  birimlerimizle ve Sayın Valimizin koordinesiyle burada kurtarma çalışmalarını  yapıyoruz. İlk amacımız 7-8 vatandaşımıza sağlam bir şekilde ulaşmak. Niyetimiz  bu. Çalışma çok titiz bir şekilde yürütülüyor. Tam teşekküllü ambulanslarımızdan  tutun tüm birimlerimiz koordineli bir şekilde hareket ederek kurtarma  çalışmalarına başladı. Görev bölümünü yaptık. Temennimiz inşallah en kısa zamanda  7 veya 8 vatandaşımıza ulaşmak."

bursa gündem gazetesine Zehirlenme ihtimaline ilişkin de açıklamalarda bulunan Seyitoğlu,  "Jeneratör kullandıkları için bu gibi kazılarda oluyor böyle bir şey. Mazotun  yaydığı gaz kokusuyla mı zehirlenme var? Bunu tam bilmemekle birlikte bir gaz  zehirlenmesinin olabileceği düşünülüyor. Vatandaşlarımıza sağlam bir şekilde  ulaşacağımızı ümit ediyoruz." dedi.

MAHSUR KALANLAR SU İSTEDİ

Bursa'nın İznik ilçesi Elbey Mahallesi Kızıltepe mevkiinde iddiaya göre define aramak için açtıkları kuyuda mahsur kalanların kurtarılması amacıyla saat 20.00 sıralarında çalışma başlatan AFAD ekibi, kuyudakilerden ses gelmesiyle umutlandı. Ekiplerden su isteyen definecilere su yardımı yapılırken kuyuya sarkıtılan boruyla hava verildi.

KAYMAKAM SEYİTOĞLU: MAHSUR KALANLARA ULAŞMAK İSTİYORUZ

AFAD ekipleri kuyuda mahsur kalan definecileri kurtarmak için kuyunun içine girerken, bütün imkanları seferber ettiklerini belirten İznik Kaymakam Vekili Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, "Dikkatli ve özenli bir şekilde mahsur kalanlara ulaşmak istiyoruz" açıklamasında bulundu. Seyitoğlu, 8 kişi olduğu düşünülen kişilerin kaçak kazı yapmak için Elbeyli Köyü'nde kuyuya girdiğini belirterek, "Bu kişilerden birisi kendi imkanlarıyla kurtulup jandarma ekiplerine veriyor. Haberi aldıktan sonra Valimizin koordinasyonunda ve talimatlarıyla tüm ekipler seferber edildi. AFAD, Jandarma, UMKE ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Bu 7 kişinin ilk etapta kurtarılmasıyla ilgili bir çalışma söz konusu. Amacımız vatandaşlarımız yaşamsal bir sıkıntı yaşamadan dışarı çıkarılması. Muhtemelen mağarada kendilerine ait mazotla çalışan bir jenaratör ya da metan gazı olabilir. Kendilerinin bu konuda maruz kaldıkları konu ne tam anlamıyla bilmiyoruz dedi.


Hava ve arazi şartlarına rağmen çalışmaların koordineli bir şekilde sürdüğü kaydeden Suat Seyitoğlu, "Bir kişi kurtulunca ekiplere haber vermiş. Şu anda bölgede yağmur yağıyor. Burası zor bir alanda. Ancak arazi araçlarıyla tüm ekipler olay yerine ulaştı. İdari anlamda çalışmalar Valimizin talimatları ve koordinasyonunda yürütülüyor. İnşallah mahsur kalanlara ekiplerin kendi güvenliğini alıp ulaşmak ve tahliye etme amacındayız" diye konuştu.

 

Bu grupla gelen ve kendi imkanlarıyla kuyudan çıkan kişi,  arkadaşlarından uzun süre haber alamayınca durumu jandarmaya bildirdi. İhbar  üzerine olay yerine AFAD, itfaiye, jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi.

Define arayan kişilerin metan gazından zehirlenmiş olabileceğinden  şüphelenen ekipler, mahsur kalan kişilere ulaşmak için arama kurtarma çalışması  başlattı.

İple kuyuya inen ekipler, mahsur kalan kişilere ulaşmaya çalışıyor.  Ekipler ayrıca bölgede dedektörlerle gaz ölçümleri yapıyor.

 

Çalışmalarını sürdüren ekipler, bir kişiyi bulunduğu yerden sağ olarak  çıkardı. Söz konusu kişi İznik Devlet Hastanesine kaldırıldı.Ekipler diğer mahsur kalanları kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

kaynak : bursa haberleri

YORUMLAR

  • 0 Yorum