Geleceğe Yön Veren Tarım

Ufuk tarımın Yönetim Kurulu Başkanı Halim Aydın, İstanbul Üniversite’sinin Mühendislik Fakültesinden, Kimya bölümünden mezun olmuştur. 1989 yılında yüksek lisansını, 1998 yılında doktorasını tamamlamıştır. Halim Aydın akademik kariyerinde devam ederken aynı anda özel sektörde de tarımsal alanda üretim yapmakta olan farklı şirketlerde üst düzey yöneticilik unvanı almıştır.

Geleceğe Yön Veren Tarım

Ufuk tarımın Yönetim Kurulu Başkanı Halim Aydın, İstanbul Üniversite’sinin Mühendislik Fakültesinden, Kimya bölümünden mezun olmuştur. 1989 yılında yüksek lisansını, 1998 yılında doktorasını tamamlamıştır. Halim Aydın akademik kariyerinde devam ederken aynı anda özel sektörde de tarımsal alanda üretim yapmakta olan farklı şirketlerde üst düzey yöneticilik unvanı almıştır.

Geleceğe Yön Veren Tarım
23 Nisan 2019 - 07:48

 

Bitkilerin beslenmesi, organik tarımın araştırılması ve uygulanması, enerji tarımı üzerine çalışmaları hala devam etmektedir. Araştırmalarına hız kesmeden devam eden Halim Aydın aynı zamanda seminerlere de katılım sağlamaktadır. Tarım Bakanlığı’nın sürdürdüğü Tarım Şuralarında bulunmaktadır.

Fark Edilen Eksiklikler

Türkiye’deki bitkilerin beslenmesi üzerine olan verimlilik eksikliğini fark etmişler ve bitkiler için besinler üretmeye başlamışlardır. Bitki besinlerini üretirken bir diğer verimlilik sorununu da göz ardı etmeyip, süs bitkileri için de besinler üretmeye başlamışlardır. Metropolleşen şehirlerde bile, insanlar ufak da olsa tarımla ilgilenmeye, toprakla uğraşmaya çalışıyor. Ufuk tarım, balkonlarda, bahçelerde, hobi bahçelerinde amatör çiçekçilikle uğraşan insanlara faydası dokunacak ve bitkiler için hem gıda takviyesi görevi görecek gübre hem de süs bitkilerine destek olacak ürünleri satmaktadır.

Verimliliği Artırmak

Türkiye’de Ufuk Tarım’ın çıkarttığı ürünlerden önce, seracılıkta, topraksız tarımda ve açık tarla tarımlarında bitkiler yeterli besini alamıyordu. Çiftçiler ve toprakla uğraşan kişiler, verimliliği arttıracağı ürünleri tam bilmiyor, kullanamıyordu. Ufuk Tarım, özel dozlar halinde tasarladığı bitki besinleriyle çiftçilere sıfır hata sağlayacak ürünler üretti.

Farklı Evreler İçin Farklı Beslenmeler

Ufuk Tarım, tek bir bitki için, tek bir besin takviyesinin faydalı olacağını düşünmeyip, gelişmekte olan bitkiler için ayrı ayrı takviyeler çıkartmıştır. Dal denilen dönem için ayrı, döl denilen çiçek açma dönemi için ayrı, bal denilen meyve alınan dönem için ayrı ayrı bitki besin takviyeleri tasarlayan Ufuk Tarım, Türkiye tarımına ciddi katkılarda bulunmuştur.

Özel Ürünlere Özel Gübre

Dünya borsasında ve iç piyasada çok önemli yeri olan meyveler ve sebzeler için de besin takviyeleri geliştirmişlerdir. Fındığın gelişmesine yardım edecek besin takviyeleri, kayısı, domates için özel bitki besinleri de firmanın bünyesinde mevcuttur.

Tek Doz Bitki Gelişim Düzenleyici

Dünyada bir ilk sayılan tek doz kullanımlık bitki gelişim düzenleyicisini de Ufuk Tarım piyasaya sürmüştür. Tek doz olarak uygulanan bu ürünler paketler halindedir. Kolayca açılan poşetlerde üretilen bu bitki düzenleyiciler, su ile karıştırılarak bitkinin köküne dökülür.

İhracat ve İç Piyasa

Yurt dışı satışlarına bakıldığında Ufuk Tarım, iyi bir ihracat yüzdesine sahiptir. Orta Doğu ülkelerine çok ciddi ihracatlar yapılmaktadır. Ufuk Tarım, tropikal bölgeler olarak nitelendirilen çöl tarımında Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan gibi ülkelerde, büyük ve bilimsel denemeler de yapmıştır. Son yıllarda yaptığı yurt dışı satışları ile ihracatta firmalarını kimyevi malzemelerde dokuzuncu sıraya kadar çıkartmışlardır.

Yurt dışına %40, iç piyasaya %60 hakim olarak çalışmalarına devam etmektedirler. Bitkiler için besinler ve çiçek gübreleri üreten firma, hem küçük ölçekli tarım yapan amatörlere evlerde kullanabilecekleri, büyük ölçekli tarım yapan çiftçilere tarlalarda kullanabilecekleri uygulamalı gübreler üretmekte ve satmaktadır. Ufuk Tarım’ın ürünlerine, hem marketlerden, hem bayilerden hem de firmadan direkt olarak ulaşılabilmektedir.

Kalite ve Taklit

Kaliteli üretim yapanlar, her zaman taklit edilir. Ufuk Tarım da yurt içinde ve yurtdışında ismini duyurduktan sonra benzerleri tarafından taklit edilmeye başlanmıştır. Hem ulusal hem uluslararası satış yapan firmanın, piyasada pek çok taklidi vardır. Firmanın ismi ve ürettikleri ürünlerin isimleri taklit edilerek, Ufuk Tarım’ın satış rakamlarını yakalamak isteyen pek çok işletme vardır. Marka tescillenmesini tamamlamış olan Ufuk Tarım, yapılan taklitler ile mücadele etmektedir.

İnternet Sitesi

Ufuk Tarım markasının sitesi incelendiğinde, pek çok bilgi verici öğe ile karşılaşılmaktadır. Sıvı, toz gübrelerin yanı sıra, yardımcı ürünler ve bitki gelişim düzenleyiciler bulunmaktadır. Sitelerinde bütün ürünlerinin kullanımını en ince ayrıntısına kadar işlemişlerdir. Sitelerinde ürünlerinin yanı sıra, Oluşturdukları besleme reçeteleri ile meyvelerden, sebzelere; sert kabuklulardan, endüstriyel ürünlere kadar pek çok ürün için ayrı ayrı oluşturulmuş besleme reçeteleri vardır. Hangi ürün için ne kadar malzeme kullanılacağı ve ürünlerin ne kadar sıklıkla verileceğine dair geniş bir bilgi hazinesi bulunmaktadır.

Ufuk Tarım, sitesinde aynı zamanda müşteri şikayet talep formu, analiz talep formu, kalite politikası ve yeni analiz listeleri bulunan sektöründeki ender kuruluşlardan biridir. Bağlantılı linklere tıklayarak bu dokümanları indirebilir, inceleyebilirsiniz.

Ufuk Tarım kendisine misyon ve vizyon edinmiş, sektörde öncü olmak için uğraşan bir firmadır. Firmanın misyonu, Ulusal ve Uluslararası referans laboratuvarı olmaktır. Vizyonu incelendiğinde ise güvenilir, doğru ve uluslararası standartlara uygun olarak ürettikleri teçhizatlar ve izlenebilir sistemleriyle; teknolojik gelişmeleri yerinde zamanında takip edip öğrenen çalışanlarıyla; müşterilerine kaliteli ve doğru hizmeti verebilmektir.

Kalite politikalarına oldukça sadık kalan kuruluş, müşterilerin memnuniyeti konusunda hep çok dikkatli olmuştur. Türk Standartları Enstitüsüne uygun olarak üretim yapmayı ilke edinmiş firma, uluslararası standartlarda ürettikleri ekipmanları ve ürünleri ile müşterilerine kesintisiz ve kaliteli hizmet vermektedir. Ufuk Tarım kendi internet sitesinde, akreditasyon sertifikası ve akreditasyon sertifikasının kapsamını anlatan belgeler de sunmaktadır. Tarım, çiçek besleme konularında geniş bilgileri ve sonsuz istekleriyle hala çalışmalarına devam eden Ufuk Tarım, günden güne daha çok tanınmaya ve daha çok talep edilir olmaya başlamıştır. Bayrampaşa, İstanbul'da olan Ufuk Tarım'ın ürünlerini gidip yerinde görerek alabilirsiniz.

Ufuk Tarım sektöründe öncü olmakla kalmıyor, pek çok alanda danışmanlık hizmeti de vermektedir. Organik ve kimyevi gübre analiz raporları ve tescili; kimyevi gübre organik gübre üretici lisans belgeleri; kimyevi gübre organik gübre ham madde mamul/yarı mamul ve nihai ürün kontrol analizleri; zirai ilaç analizi, kontrol ve ruhsatlandırma danışmanlığı; kimyevi gübre organik gübre ithalat, ihracat ve danışmanlık; zirai ilaç ve bitki gelişimi düzenleyici iştigal izin belgesi alanlarında da hizmet vermektedir.

Ufuk Tarım, laboratuvarında pek çok farklı maddelerin analizini, hassas özel üretilmiş analiz cihazlarıyla gerçekleştirmektedir. Analiz ettiği maddeler ise şöyledir; toprak, kimyevi gübre, yaprak, organik gübre, bitki gelişimi düzenleyiciler. Ufuk Tarım, müşterileri için sitesinde bulundurduğu analiz talep formları ile hizmet kalitesini artırmıştır. Analiz talep etmek isteyen müşterilerin formu doldurup mail adresine yollaması gerekmektedir.

Son yıllarda gerçekleştirdiği araştırma - geliştirme çalışmaları açısından pek çok KOSGEB ve TÜBİTAK projelerine imza atmıştır. Yenilenebilir ürün geliştirmeyi planlamış ve başarmıştır. Kök geliştirici ve kükürt düzenleyici gibi yeni ürünler üretmiş, hem ülke tarımına hem amatör tarıma katkı sağlamıştır. 2004 yılından bu yana, yurt dışından tam on beş ülkeye ihracat yapmıştır ve yurt dışında da ülkemizi temsil etmiştir. Tek doz gübre ve bitki düzenleyicisi patenti almış olan şirket, ürünün sektörde bir ilk olmasıyla gurur duymaktadır.

Evlerinde, iş yerlerinde amatör çiçekçilikle uğraşan kişilerin işlerini kolaylaştıracak ve rahat etmesini sağlayacak tek doz gübre, su ile karıştırılarak bitki köküne dökülmektedir. Aynı insandaki gibi bitkilerin de pek çok hastalığa yakalanması mümkündür. Ufuk tarım, ülkedeki verimlilik açığın görerek o noktalarda ürünler üretmiştir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum