Adet Söktürücü İlaçlar, Haplar ve İğneler

Adet Söktürücü İlaçlar, Haplar ve İğneler

Adet Söktürücü İlaçlar, Haplar ve İğneler
15 Ekim 2018 - 15:59

Adet Nedir?

Kadınlarda ergenlik dönemine giriş ile başlayan ve menopoza kadar devam eden aylık döngüye adet döngüsü adı verilir. Adet döngüsü ile her ay kadınlarda rahim iç duvarı parçalanır ve dışarı atılır. Parçalanan rahim iç duvarı yerine yeni duvar oluşturulur. Adet döngüsü menopoza girmemiş bayanlarda ve herhangi bir sağlık probleminden dolayı adet görmeyen kadınlarda yalnızca hamilelik döneminde ve emzirme döneminde kesintiye uğrar. Adet döngüsünün temel amacı kadınlarda rahim iç duvarının her ay atılarak yerine yeni dokunun oluşturulması ve bu sayede de sağlıklı gebeliklerin sağlanmasıdır. Halk arasında ay başı ya da regl olmak olarak da bilinen adet döngüsü 28 gün sürer ve adet kanaması süresi de ortalama 5 gün sürmektedir.

Bir kadın adet kanaması süresi boyunca ortalama 20 ile 80 mililitre arasında kan kaybetmektedir. Adet Kanaması İlk Defa Ne Zaman Görülür? Kadınlarda adet kanaması ilk olarak ergenlik dönemine giriş ile başlar. Ergenlik dönemine giriş yaşı değişkenlik gösterebileceği için adet dönemine giriş zamanı da kişiden kişiye ve pek çok çevresel faktöre bağlı olarak da farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak 10 ile 12 yaşlarında adet döngüsü başlamaktadır. Adet söktörücü  Gerçekleşen Olaylar -Adet döngüsü adet kanamasının ilk gününden bir sonraki kanamaya kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreçte çeşitli aşamalar birbirini takip etmektedir.

- İlk olarak vücudun en önemli endokrin bezlerinden biri olan hipofiz bezinden FSH adı verilen folikül uyarıcı hormon salınımı başlar.

-Salgılanan FSH hormonunun etkisi ile kadında yumurtalıkların birinde kadın üreme hücresi olan yumurta hücresi folikül adı verilen küçük bir kesecikte gelişimine başlar.

- Folikül içerisinde yumurta gelişim süreci tamamlandıktan sonra östrojen hormonu etkisi ile rahim iç duvarı yenilenme sürecine girer.

-Bu süreçte hipofiz bezinden LH adı verilen bir başka hormon da salgılanır. Folikül keselerinin yapısını bozan LH, bu sayede folikül içerisinde yer alan yumurta hücrelerinin serbest kalmasını sağlar. Bu duruma ovulasyon adı verilir. Bu aşamadan sonra eğer gebelik gibi bir durum söz konusu olacak ise sperm ile birleşen yumurta rahime yerleşir ve gebelik başlar. Ancak eğer gebelik söz konusu değil ise döllenmemiş yumurta adet kanaması ile dışarı atılır. Adet

Düzensizliği Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Adet kanamasının çeşitli sebeplerden ötürü gecikmesi ya da düzensiz aralıklar ile gerçekleşmesi durumuna adet düzensizliği denir. Adet düzensizliği gününüzde pek çok kişi tarafından önemsenmese de aslında çok önemli bazı hastalıkların hem sebebi hem de sonucu olabiliyor. Bu sebepten ötürü adet düzensizliği problemi yaşayan bir kadının ihmal etmeden en kısa süre içinde doktora görünüp, gerekli muayeneyi olması gerekir. İşte adet düzensizliğine sebep olan bazı durumlar:

1-) Endometriozis: Endometrium adı verilen yapının rahim içinde ve dışında kalınlaşması ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Üreme sağlığını bozan ve oldukça olumsuz bir durum olan endometriozis bazı durumlarda kadınlarda gebelik şansını da ortadan kaldırabilmektedir. Aynı zamanda adet düzensizliğine ve adet kanamalarının gecikmesine yol açar.

2-) Polikistik Yumurtalık Yumurtalıklarda çeşitli sebeplerden ötürü kist oluşması durumunda adet düzensizliği ortaya çıkar.

3-) İltihaplı Pelvik Hastalığı  Kadın üreme sisteminin enfeksiyon kapması sonucu görülebilen iltihaplı pelvik hastalığı adet döngüsünü olumsuz etkiler. İltihaplı pelvik hastalığı günümüzde genel olarak temizlik konusunda yeterince hassasiyet göstermeyen kişilerde mikrop kapma sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

4-) Stres: Stresi tetikleyen sebepler aynı zamanda adet düzensizliğine de yol açarak olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.

5-) Doğum Kontrol Hapları:  Cinsel ilişki sonucu gebelik durumunun olmaması için kullanılan haplara doğum kontrol hapları adı verilmektedir. Doğum kontrol hapları yumurtalıkların yumurta tutma kapasitesini geçici bir süre için de olsa pasif bir hale getirmektedir. Bu sebepten ötürü bu hapları kullanmak ya da kullandıktan sonra bırakmak bir süre adet düzensizliğine sebep olabilmektedir.

6-) Geçirilen Ameliyatlar ve Narkoz Etkisi: Narkoz bazen tüm vücudu bazen ise yalnızca bir bölgeyi uyuşturmak için kullanılır. Ancak her iki durumda da ameliyat sonrası tüm vücutta bazı etkilere sebep olabilir. Adet düzensizliği bazen ağır ameliyatlarda ve verilen narkozun etkisinden de kaynaklanıyor olabilir.

Haberin Devamı İçin Kaynak : https://www.okutanhaber.com/saglik/adet-sokturucu-ilaclar-haplar-ve-igneler-h698.html

YORUMLAR

  • 0 Yorum