Başbakan'dan Trump'ın tweetine ilk tepki

Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım ABD-Rusya arasında yaşanan restleşmeye yönelik ''Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar. Bedelini sivil insanlar ödüyor. Zaman rekabet zamanı değildir, zaman bölgede yaraları sarma zamanıdır.'' dedi.

Başbakan'dan Trump'ın tweetine ilk tepki

Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım ABD-Rusya arasında yaşanan restleşmeye yönelik ''Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar. Bedelini sivil insanlar ödüyor. Zaman rekabet zamanı değildir, zaman bölgede yaraları sarma zamanıdır.'' dedi.

Başbakan'dan Trump'ın tweetine ilk tepki
11 Nisan 2018 - 20:35

vrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, hem bölgesel hassasiyet açısından hem de içinde bulunulan şartlar açısından zirvenin önemine dikkat çekerek birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Başbakan Yıldırım ABD ile Rusya arasında savaş noktasına varan restleşmeye yönelik ise ''Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar. Bedelini sivil insanlar ödüyor. Zaman rekabet zamanı değildir, zaman bölgede yaraları sarma zamanıdır.'' dedi. Ekonomik gelişmelere de değinen Başbakan Yıldırım, söz konusu dalgalanmaların geçici ve etkileri sınırlı olduğunu belirterek gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmasından satır başları şöyle;

ÇİN VE HİNDİSTAN'DAN SONRA İSTİKRARLI BÜYÜYEN 3. ÜLKE
Türkiye küresel krize rağmen kesintisiz yüzde 5.8 büyümesini sürdürmüştür. Bu Çin ve Hindistan'dan sonra dünyada büyüme istikrarını sürdürmüş anlamına geliyor. Türkiye'nin emparyel hedefleri hiç olmadı bundan sonra da olmaz. Gittiği yere iyilik, dostluk ve barış için gider.

AVRASYA COĞRAFYASI RİSKLERİN ORTASINDA YER ALIYOR
Avrasya coğrafyası her zaman risklerin ortasında olan bir coğrafyadır. Suriye'de iç savaş, Irak'ta keza aynı. Filistin İsrail meselesi. Balkanlarda her an istikrarın bozulmasına yönelik riskler, kuzeyde Kırım meselesi. İran Suudi Arabistan, Katar Körfez ülkeleri. Tüm dünyanın olayları Avrasya coğrafyasında oluyor. Ortasında da Türkiye var. Bir yandan Avrupa bir yandan da Asya'ya uzlaştıran görevi var. Terörle mücadelede bu görevi yapıyoruz.

''SOKAK KABADAYILARI GİBİ KAVGA EDİYORLAR''
ABD-Rusya arasında yaşanan restleşmeye yönelik ilk yorum;

Hepimize ortak sorumluluk düşüyor. Özellikle ellerinde büyük güç bulunan ülkeler, BM'nin daimi temsilcileri bugünlerde çok daha büyük sorumluluk altındalar. Yaptıkları ne? Birbirlerini tehdit ediyorlar! "Benim daha iyi füzem var" diğeri diyor "Benim daha iyi füzem var" Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar. Bedelini sivil insanlar ödüyor. Zaman rekabet zamanı değildir, zaman bölgede yaraları sarma zamanıdır. Suriye'nin de Irak'ın da toprak bütünlüğünü sağlayarak, terör örgütleri arasında sıralama yapmadan mücadele zamanıdır. Türkiye olarak bunu yapıyoruz. Bunun da başarılabileceğini gösterdik. Kimsenin bir karış toprağında gözümüz yok. Başkalarının da bizim toprağımıza göz koymasına musamma göstermeyiz.

ÖNEMİ DAHA DA ARTIYOR
Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin hem bölgesel hassasiyet açısından hem de yaşadığımız şartlar açısından önemi daha da artıyor. Bu karmaşık durumdan nasıl çıkabiliriz? Burada tartışılıp, geniş katılımlı, değişik kültürden ve dinden gelen sorumluluk taşıyan, katılımcıların görüşlerini ortaya koyacağı çok kaliteli bir platformdur.

DÜNYANIN PARMAKLA SAYILAN ÜLKELERİ ARASINA GİRECEĞİZ
Türkiye, bu bölgede üstlendiği sorumluluğun yanı sıra bir yandan da ülkemizi geliştirmek için hedeflerimize erişmek için planladığımız şekilde işlerimizi yapıyoruz. 2023 hedeflerimiz var. Dünyanın parmakla sayılan ülkeleri arasında gireceğiz. Satın alma gücü parametresine göre 13. sıradayız. Hedefimiz ilk 10'a gelmek. Geçen 15 yılda Türkiye 190 milyar dolar doğrudan yatırım aldı. İş kurma, yatırımcı olma, üretim yapıyor, istihdam sağlıyor... 2002'den önce ne kadardı? 15 milyar dolar!

9 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE İŞ SAĞLADIK
Güçlü iktidardan dolayı, güvenden dolayı oluyor. Türkiye'de büyümede kapsayıcılığı da sağladı. Son 10 yılda küresel krizin başladığı 2008'den bu yana 9 milyondan fazla vatandaşımıza iş/aş sağladı. Kamu borcu, ülkelerin durumunu gösteren bir başka önemli büyüklük. 15 yıl önce yüzde 70'lerden fazla olan kamu borcu şu anlarda yüzde 28. İdarecilik sorumluluk gerektiriyor. Gayri safi milli hasılanın yüzde 2 civarında seyredir ve yine benzer ülkelerin yarısından az. Bankaların öz kaynak yeterlilik oranı, yine mevcut ülkelerinin ki iki katı.

AYNI GÜN ŞİRKET KURULUYOR
Bütün bunlar olumlu gidiyor da yatırım ortamını iyileştirici birçok tedbir aldık. Türkiye'de şirket kurmak, aynı gün kuruluyor çalışıyor fatura kesiliyor. Bu sene sonunda hedefimiz iş yapma kolaylığı bakımından ilk 20 içerisinde yer almak. Teşvik sistemimizde çeşitliliğe gittik.

23 PROJEYE OLUR VERDİK
135 milyar liralık 23 projeye olur verdik. Ne olacak böylece? Bu 19 firma, 135 milyar liralık bir yatırım yapacak. Dolar olarak bu 35 milyar dolar 19 firma yatırım yapacak. 34 bin doğrudan çalışan olacak. 134 bin de dolaylı oalrak sektöre hizmet eden kişiler olacak. Daha önemlisi yatırım kararını verenler, laf olsun diye vermiyor. Neye karar veriyor? Ülkenin geleceğine karar veriyor.

BÜYÜME DEVAM EDECEK
Üç konumuz var: Enflasyon, diğeri faiz bir diğeri de kur. Bunlarla ilgili bazı sığ bilimsel temeli olmayan, gerçeklikten yoksun değerlendirmeler var. Bu vesile ile milletime vereceğim cevap şudur: 2017'de olduğu gibi 2018'de de büyümeyi sürdürülebilir şekilde devam edeceğiz. Kararında büyüme devam edecek. Hedeflediğimiz orta vadeli planda büyüme oranını devam ettireceğiz. İki enflasyonla mücadelede hiçbir rehavet yok. Enflasyon mücadelesi önemli. Yatırımcı kararını, vatandaşın ekonomisini de etkiliyor. Herkesin ilgilendiği konu. Burada dikkatimiz üzerinde olacak. Enflasyonun yükselmemesi için alınması gereken anlık, orta ve uzun vadeli tedbirleri alıyoruz. Faizler ve kur konusu... Gelişmelerle ilgili olduğunu biliyoruz. Göstergeler bu durumu doğrulamıyor. Bu ayrışma tamamen küresel şartlardan ve bölgemizdeki jeopolitik risklerin etkisinde oluyor.

GEREKEN TEDBİRLER ALINACAK
Bunların getirdiği geçici dalgalanmalardır. Etkileri sınırlı olacak. Gereken tedbirler alınacak. Merkez Bankası gerektiği zaman tedbirlerini almıştır, almaya da devam edecektir. Enflasyonu kontrol etmek ise hükümetin görevidir. Bu yönde bir çok çalışmayı yapmayı sürdürüyoruz.

38 MİLYON TURİST BEKLENTİSİ
Turist sayısında 38 milyon beklentisi var, bu 2015 yılı öncesinin seviyesi. Bu da şunu gösteriyor Türkiye'ye insanlar daha çok gelmek istiyorsa güvenlik sorunu olmadığını gösterir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum