Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İstanbul depremi için kritik uyarı: Zaman daralıyor

28 Temmuz 2020 - 06:19

Manisa'da tertip edilen konferansa katılan 9 Eylül Üniversitesi Zelzele Araştırma Merkezi Müdürü Prof.

Manisa'da tertip edilen konferansa katılan 9 Eylül Üniversitesi Zelzele Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul için ihtarda bulunarak, "Geçmişte zelzele üretmiş ve İstanbul hasar gördüğü için gelecekte de böyle bir şey bekleniyor. Bayağı koşullarda 250 senede bir kırılması zaman geçmiş. Onun için ilk başladığında 30 sene demişlerdi. Şimdi 30 sene 10 seneye düştü. Zaman geçtikçe daralıyor." dedi.

"ZELZELE KAYGIMIZIN SEBEBİ BİNALARA OLAN GÜVEN PROBLEMİ"

9 Eylül Üniversitesi Zelzele Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'da Şehzadeler Belediyesi liderliğinde tertip edilen "Manisa Fayı Projesi Netice Sunumu" konferansında Manisa fayı üzerinde yapılan tahlillerini paylaştı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, çalışmanın çok bedelli olduğunu belirterek "Yer sallandığında gitmemiz gereken maksat şu olmalı, içinde bulunduğumuz binalardan emin olmalıyız ve en minik bir evham dinlemeden yaşayabilmeliyiz. Ben buraya geldikten bir hafta sonra bir zelzele alana geldi. 6 hafif yaralımız vardı. Bu yaralıların hepsi kaçmaya çalışırken yaralananlardı. Zelzele endişemiz de bir problem. Bunun da sebebi içinde bulunduğumuz binalara olan güven problemi. Burada yapılmış olan çalışma ehemmiyetli bir çalışma" dedi.

"75 SENE İÇERİSİNDE MANİSA FAYI TEKERRÜR CANLANABİLİR"

Manisa şehir merkezinin bulunduğu alandan geçen Manisa fayının 75 sene içerisinde zelzele üretebileceğini belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Ehemmiyetli şeylerden bir tanesi Manisa'nın zelzele üretme aralığı ortaya çıktı. En kısa aralığı 250 sene en uzun aralığı ise 900 sene. Başka Bir Deyişle 250 sene ile 900 sene arasında bir tane devirici zelzele üretiyor. En son zelzeleyi 1845 senesinde üretmiş. Bunlar rakamsal parametreler, netliğe yakın neticeler bunlar. Dolayısıyla en son zelzeleden 175 sene geçmiş gidişatta. 250 seneyi baz aldığımızda 75 sene içerisinde Manisa fayı tekerrür hareketlenebilir. Manisa fayı da 6.9'a kadar zelzele üretme potansiyeline sahip. Manisa fayı bayağı koşullarda Manisa'nın şehir merkezi içerisinde geçen bir fay. Vasati 400 bin popülasyonlu şehir merkezi Manisa fayının hakimiyetindeki bir havzada yer alıyor. Doğrudan Manisa fayının üzerinde olan meskenler var. Öncelikle onların elden geçirilmesi gerekiyor. Bu yapıların zelzeleye dayanıklılığı var mıdır, ne cins özellikler sunuyor, hangi senelerde yapılmış bu binalar? Bu anlamda bunların ortaya çıkartılması gerekiyor. Bundan sonra kentsel değişim kapsamında bu binaların belirli bir oradan alınması gerekiyorsa alınması gerekiyor. Alınamıyorsa ciddi ölçekte iyileştirilmesi gerekiyor bu binaların" dedi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir"MANİSA'DA 7.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE ZELZELE OLABİLİR"

Manisa'nın 17 ilçesinde 32 adet fayın bulunduğunu ve bu faylardan en büyüğünün 7.1 büyüklüğünde zelzele üretebileceğinin altını çizen Sözbilir, "Manisa'nın 17 ilçesinde 32 tane fay var. Bu 32 fay 17 ilçenin tamamına ufalamış gidişatta. Bu fayların içerisinde azami zelzele oluşturma potansiyeli 7.1. Başka Bir Deyişle biz Manisa ölçeğinde en büyük fay 7.1 büyüklüğünde zelzele üretme potansiyeline sahip. Sarıgöl ilçesinin kuzeyinde Killik fayı var. O bölgede o fay zelzele ürettiğinde Manisa şehrinin tümü etkilenir. Manisa fayı da 6.9 büyüklüğünde bir zelzele ürettiğinde yalnızca Manisa değil İzmir de etkilenir. En azından sarsıntı sebebiyle bir hayli bina devrilebilir. Zira 6.9 büyüklüğündeki bir zelzele 9 büyüklüğündeki bir imhaya karşılık kazanç" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL İÇİN KORKUTAN İHTAR: ZAMAN DARALIYOR

Geçmiş yarıyıllarda zelzele sebebiyle büyük acıların yaşandığı İstanbul için de ihtarlarda bulunan Sözbilir, "İstanbul'da hakikatinde İstanbul'un içerisinden geçen bir fay yok. İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin altındaki fay zelzele ürettiğinde İstanbul'da ne olur münakaşası var. Geçmişte zelzele üretmiş ve İstanbul hasar gördüğü için gelecekte de böyle bir şey bekleniyor. Bilim insanlarının orada zelzele beklemesinin sebebi zelzele kırılmasının müddeti geçmiş. Bayağı koşullarda 250 senede bir kırılması zaman geçmiş. Onun için ilk başladığında 30 sene demişlerdi. Şimdi 30 sene 10 seneye düştü. Zaman geçtikçe daralıyor. Tüm bilim insanları bu mevzuda hem fikir. Türkiye hazır değil tabi ki, yalnızca İstanbul değil, Manisa da hazır değil" diye konuştu.