Hiv Testi Nedir?

Hiv Testi Nedir?

Hiv Testi Nedir?
18 Mart 2022 - 18:28

Hiv testi, kişinin vücudunda Hiv bulunup bulunmadığı tespit etmek için yapılan bir testtir. Hiv, Human Immunodeficiency Virüs, yani İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü demektir. Virüs, çeşitli yollarla insandan insana bulaşmakta, vücudun çeşitli dokularına yerleşmekte, asıl etkisini de bağışıklık sistemi üzerinde göstermektedir.
Hiv son derece sinsi olup kimi zaman uzun süre belirti göstermeden varlığını devam ettirmektedir. Temelde cd4+ T lenfositi adlı beyaz kan hücrelerini yok etmekte, bu defa vücudun bağışıklığını çok büyük oranda baskılamaktadır. Böylece vücut enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmekte, en basit hastalıklar daği enfekte olmuş kişide çok büyük hasarlara, hatta ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.
Günümüzde Hiv için çeşitli ilaçlar geliştirilmiştir. Bunlar virüsün vücutta çoğalmasını ve bağışıklığı baskılamasını önlemekte, uzun süre kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olmaktadır. Fakat bu sonuca ulaşabilmek adına tedaviye erken başlanılmalı, doktor kontrolünde düzenli olarak tedavi sürdürülmelidir.
Hiv çeşitli yollarla bulaşmaktadır ve bunlar başlıca şunlardır:
•    Hiv büyük oranda korunmasız cinsel ilişki yoluyla geçmektedir. Enfekte olmuş erkeğin sperminden, kadının ise vajinal sıvısından karşı tarafa bulaşmaktadır. Gerek anal gerekse oral cinsel temasla bulaşabilen virüs, tek bir ilişkiye girmede dahi bulaşabilmektedir. Korunmasız cinsel ilişki arttıkça Hiv riski de artmaktadır.
•    Hiv kanda daha yoğun bulunmaktadır. Hiv pozitif kişilerden alınan kan veya kan ürünleri ile virüs bulaşabilmekte, virüslü kan ile temasta ya da virüslü kişide kullanılmış şırınga vs. ile bulaşabilmektedir.
•    Üçünü olarak Hiv anneden bebeğe bulaşmaktadır. Virüs taşıyıcı anneden hamilelikte, doğum esnasında ya da doğumdan sonra emzirme döneminde bebeğe geçebilmektedir. Eğer anne Hiv pozitif ise doğum mutlaka sezeryan yapılmalı, anne bebeğini emzirmemeli, hamileliğin son üç ayında annede, doğumdan itibaren de bebekte tedaviye başlanmalıdır.

Nerede Yapılır?

Hiv erken tespit edildiği ve tedaviye başlandığı taktirde tedavi sonuç verebilmekte ve tamamen yok edilemese de etkileri azaltılabilmektedir. Bu nedenle Hiv testi mutlaka zamanında, doğru yerde ve doğru kişilerce yapılmalıdır.
Hiv testi Sağlık Bakanlığı tarafından yetkinlik sertifikası verilen laboratuvarlarda ve tam teşekküllü sağlık merkezlerinde yapılmaktadır. Test, iki aşamada gerçekleştirilmekte, öncelikle tarama testi, ardından da doğrulama testi yapılmaktadır. Tarama testlerinin en bilineni Eliza testi olup duyarlılığı oldukça yüksek bir testtir; fakat bazı durumlarda yanlış sonuç verebilmektedir. Kullanılan ilaçlar, mevcut başka hastalıklar, erken dönem sonuçların yanıltıcı olmasına neden olabilmektedir.
Fiyatı Ne Kadar?
Hiv testi yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettikleri konulardan birisi Hiv testi fiyatı olmaktadır. Öncelikle Hiv testi son derece hassas olduğu için her yerde yaptırılmamalıdır. Bu nedenle nerede yaptıracağınızda tek kriterinizin fiyat değil, deneyim, donanım, uzmanlık olması, güvenilir yerlerin tercih edilmesi gerekir.
Hiv virüsünün vücuda girdikten sonra tedavi edilmediği taktirde AIDS hastalığına dönüşebileceği unutulmamalıdır. AIDS ise Hiv’in son aşaması olup test fiyatı hangi testin yapılacağına, test yapan kuruma göre değişmektedir.
Hiv testi, eliza testi, cd4 testi gibi çeşitli testler vardır ve bunlar kişinin semptomlarına, risk seviyesine, tercihe göre değişebilmektedir. Her testin de fiyatı farklı olduğu için yapılacak teste göre fiyatlarda değişiklik olmaktadır.
Her test türünün virüsü tespit etme aşamaları farklılık göstermekte, bu nedenle de standart bir fiyat belirlemek mümkün olmamaktadır. Fakat test yaptırmayı düşündüğünüz kurumu arayarak güncel fiyat bilgisi alabilir, en net fiyatı öğrenerek kararınızı verebilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum