YANIK BASI GİYSİLERİ GENEL BİLGİLER

YANIK BASI GİYSİLERİ GENEL BİLGİLER

YANIK BASI GİYSİLERİ GENEL BİLGİLER

YANIK BASI GİYSİLERİ GENEL BİLGİLER

YANIK BASI GİYSİLERİ GENEL BİLGİLER
29 Aralık 2022 - 10:24

YANIK BASI GİYSİLERİ GENEL BİLGİLER

 

Yanık bası giysileri;

 

Herhangi bir nedene bağlı olarak oluşan yaraların iyileşmesi sonucu ortaya çıkan, skar ve keloid denilen yara izlerinin tedavisinde kullanılan tıbbi bir üründür.

 

Skar ve Keloid’lerin oluşumu, iyileşme dönemiyle ilgili fibrin doku hiperaktivitesi sonucu gelişir. Yanık bası giysilerinde silikon bulunmalıdır. Yanık bası giysilerinde kullanılan Silikon skar veya keloid dokunun üzerinde ısı artışı sağlamalıdır. Bu ısı artışı fibrin dokuların çözülmesini sağlar ve hizaya girmesinde yardımcı olur. Silikonun özelliğine dikkat edilmelidir, uzun süre giyilmeye yardımcı, oksijen geçirgenliği olan silikonlar tercih edilmelidir. Yanık Bası giysilerinin optimum kullanım süreleri 23 saattir. Uygun olmayan silikonlar nedeniyle arada havalandırma ihtiyacı duyulan silikonlar nedeni ile tedavide gecikmeler yaşanır. Hastanın vücudunda bül denilen su toplaması gerçekleşebilir. O nedenle yanık bası giysilerinde kullanılacak silikonların oksijen geçirgenliğinin olması gerekir. Nem dengesini korumalıdır. Yanık bası giysilerinde kullanılacak silikonların sertifikalı, dünyaca kabul edilmiş marka olmasına özen gösterilmelidir.

 

Yanık bası giysilerinde silikonun önemi çok fazladır. Yanık bası giysilerinde silikon tedavisi sinerjik etki yaratır, 1+1=3 etkisi gibidir. Yanık bası giysileri için kullanılacak silikonlar için mutlaka sertifikalar, çalışmalar, ürün kayıtları gibi evraklar sorgulanmalıdır. Tedavinin önemli kısmını silikonlar üstlenir.

 

Yanık bası giysileri için kullanılacak kumaşların da önemi büyüktür. Yanık bası giysilerinde kullanılacak kumaşlar, bu iş için üretilmiş olmalı, likra naylon karışımları doğru oranlarda bulunmalıdır. Nefes alan, dört yöne esneyen, hastanın hareket kabiliyetini kısıtlamayacak kumaşlar kullanılmalıdır. Yanık bası giysileri tıbbi cihaz niteliğinde tedavi edici yardımcı malzemelerdir, bu nedenle doğru yerden ve yetkili kişilerden alındığına dikkat edilmelidir. Basınç oranı yüksek kumaşlar çocuklarda olumsuz etki yapabilir.

 

Yanık bası giysileri için kullanılacak kumaşlar özel üretim olduğu için maliyeti yüksek, özellikli kumaşlardır. Bu maliyetleri karşılayamayacak firmalar, dalgıç kumaş denilen kumaşlara ya da iç çamaşır üretim yapan firmalarda kullanılan kumaşlardan, parça alımı yapmak sureti ile üretim yapmaya çalışabilirler. Yanık bası giysisi için kullanılacak kumaşların özelliklerine dikkat edilmeli, bası giysisi için üretildiğinden emin olunmalıdır. 

 

Yanık bası giysileri adı üzerinde olduğu gibi, hastaya basınç yapacak şekilde ayarlanan özel bir tedavi şeklidir. Yanık bası giysilerinde kullanılacak basınç değerleri Class-II olarak belirlenen 23-32 mmHg gibi olmalıdır.

Hastaya özel ayarlanacak bu basınçların yanık bası giysisine verilebilmesi için hassas ölçüler alınmalıdır. Yanık bası giysilerindeki basınçlar sadece 3 noktadan alınamaz. Çoklu bölgelerden ölçüler alınmalı ve özel yöntemlerle bası giysisine aktarılmalıdır. Bu konuda ilgili, işinde profesyonel kişilerden ve tıbbi cihaz satış yetkisi olan yerlerden sipariş verilmelidir.

 

Yanık sonrası oluşan skar ve keloid’lerin tedavisinin takibi, doktorunuzun verdiği tavsiyelerle gerçekleştirilmelidir. Kendini doktor gibi tanıtan, yara veya yara izleri konusunda kendini uzman olarak tanıtan medikal firma temsilcilerine itibar edilmemelidir. Konuyla ilgili daha fazla detaya https://www.skarteks.comadresinden erişebilirsiniz.

 

Yanık bası giysileri uzun süreli bir tedavi sürecidir. Hasta günde 23 saat kesintisiz bası giysilerini kullanmamalı, tedavi süresi en az 6 ay olmalıdır. Hasta yanık bası giysisi tedavisine devam edebilmesi için 6. Aydan sonra doktoruna kontrol olmalı, doktorunun kararı ile tedavisine devam etmelidir. Eğer hastanın doktoru tedaviye devam kararı vermişse yanık bası giysisi aldığınız kuruluşa kontrole gidilmeli, gerekirse yanık bası giysisi yeni vücut ölçüleri ile yeniden alınmalıdır.

 

Yanık bası giysilerinin kullanım süresi hem gün içerisinde hem de süre olarak uzun kullanıldığı için, mümkünse 2 takım yanık bası giysisi alınmalıdır. Ancak dövize endeksli malzemeler olduğu için fiyatları yüksek olduğundan her zaman mümkün olmamaktadır.

 

Yanık bası giysileri mümkün olduğu kadar tek seferde hastaya özel ölçülerle hazırlanmalıdır. Tek seferde giydirilmelidir. Elbet ki uzun süreli kullanıma bağlı olarak yanık bası giysilerinde tadilat ihtiyacı duyulabilir. Tadilat desteği verebilecek yerlerden ürün alınması tercih edilmelidir. Ancak tadilat adı altında yanık bası giysilerinin daraltılması, genişletilmesi ayarlanan basınçların değişmesine neden olur. Yanık bası giysileri için tadilat adı altında hastanın üzerinde basınç ayarlanmasına izin verilmemelidir. Bu nedenle teknik basınçlandırma yapılan bilgili yerlerden ürün alımı tercih edilmelidir.

 

Yanık bası giysileri sağlam, hassas ve özenli olmalıdır. Giyim talimatları, kullanım talimatları, yıkama talimatları mutlaka olmalıdır. Hastalar da yanık bası giysilerini kullanırken özenli olmalı, yanık bası giysileri için verilen talimatlara uymalıdır.

 

Yanık bası giysileri hastanın üzerinde açık yara varsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Yaralar kapandıktan sonra ve skar doku oluşmadan kullanılmamalıdır. Hasta yanık bası giysisini kullanırken alerjik reaksiyonla karşılaşır ise tedaviye ara vermeli, kademeli olarak süreyi arttırarak tekrar yanık bası giysisini kullanmalıdır. Alerjik durum devam ediyorsa hasta doktoruna başvurmalıdır.

Sağlıklı günler dileriz

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum