Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ya da GİDEM diye adlandırılarak 14.03.2013 yılında kurulmuştur.14.04.2013 tarihinde de kabul edilmiştir. Yabancılar ve uluslararası koruma yürürlüğü çerçevesinde 6458 sayılı kanuna göre faaliyet sürecini başlatmıştır. Yabancılar şube müdürlüğü olarak bilinen kurum, tüm yetki ve sorumlulukları ilgili kurumlara devredilerek, uluslararası standartlara uygunluk derecesi sağlanmaktadır. Yani bu konularla ilgili kuruluşlar arasındaki ilişkileri sağlamak, yabancı vatandaşların Türkiye’ye giriş ve çıkışlarının Türkiye’de kalma sürelerini ve herhangi bir sebepten sınır dışı edilmeleri, uluslararası ve geçici koruma sağlama ve bu alanda birçok mağduriyetin giderilmesine yönelik yapılan iştir. Ayrıca sınırda oluşabilecek mülteci yoğunluğunu önlemek için yabancı vatandaşlara barınmak için yer ve yiyecek sağlama gibi ihtiyaçların giderilmesine yönelik çalışan devlet kurumudur. Bu kurum son dönemlerde yaşanan mülteci olaylarından sonra adını sıkça duyurmaya başlamıştır.
Artık günümüzde göç hareketleri yurtdışı odaklı olmaya başlamıştır ve Türkiye oldukça önem arz eden göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda bilindiğinden daha fazla mülteci akını vardır. Bu durum göç idaresi yönetimini devreye sokarak mültecilerin ülkemizde belirlenen sınırlar ve kurallar çerçevesinde düzen sağlamalarına yardımcı olmaya çalışarak bu düzenin dışına çıkmamalarını sağlamaktadır. İstatiksel verileri göre yılda 20 ya da 30 milyon yabancı Türkiye’ de gerek tatil gerekse iş için bulunmaktadır. Bunların 300 ya da 400 bini burada ikamet etmektedir. Bunun sebebi olarak gösterilen doğu ve batı arasındaki önemli geçiş yolları olması ve buraya gelindiğinde rahat bir yer olması sebebiyle en çok akına uğranan ülkeler arasında gösterilmektedir. Göç İdaresi İşlemleri Sınırlarda hareketlilik gösteren yabancı uyruklu vatanlar ve mülteciler, geçişlerini durdurmak için organize olan bir yapıdadır. Bu kapsamda barınma, yiyecek, içecek ve giyecek ihtiyaçlarını karşılayarak profesyonel alanda faaliyet gösteriyor.
Göç idaresi işlemleri, yerleşilen bölgenin, kurum ve kuruluşlarının politik alanda tutumlarını dengede tutmayı sağlıyor. Ayrıca bu birim Türkiye’ye girme çıkma, insan ticareti mağduru olma, sınır dışı edilme gibi tüm uygulamaları kapsıyor. Göç İdaresi Ankara Bölgesi Türkiye sahip olduğu jeopolitik yapıdan dolayı göç yollarının birinci derecede önceliği olan bir yerdir. Beraberinde ise Türkiye’nin ekonomik gücü ve siyasi yapısının sağlamlığı gelmektedir. Bu sebeple ‘geçiş ülkesi’ olarak bilinir ve yapılan çalışmalar getirilen yeni düzenlemelerle hedef ülke olma yolunda ilerlemektedir. Bu kurumda çalışanların hepsi nitelik bakımından güçlü bir kadrodan oluşmaktadır. Son dönemlerin en aktif kurumları arasında gösterilmektedir.
Göç idaresi burada kurumsal bir yapılanmanın ve insan odaklı, insan haklarına karşı koruma odaklı çalışarak günümüzde adını duyurmayı başarmıştır. Amaç ise kanunla göçmen haklarını korumak adına yasal düzenlemeler getirilmesini sağlayarak, bu durumun standartlara uygun hale gelmesini sağlamaktır. Bu kanunun gelişmesi ile Türkiye’de kurulan müdürlüklerde insan haklarını görev alarak yönetme, çözüm bulma ve yardımcı olma en belirgin yapılması gereken arasında gözüküyor. Bu yüzden korunma isteği duyan yabancı uyruklu vatandaşların, memleketlerinden göç etmek zorunda kalanların bu durumun kolaylıkla üstesinden gelip, yaşamlarına kaldıkları yerden devam etmelerine yardımcı olan Göç idaresi Ankara, yönetmeliğe açık, en güncel konulara hakim, sarsılmayan görev bilinciyle hareket ederek başarılı olmayı amaçlıyor.
YORUMLAR