Parlamento’da konuşan Ruhani, “Füze ürettik, üretiyoruz ve üretmeye devam edeceğiz. Bu hiçbir uluslararası anlaşmayı ihlal etmiyor” dedi.
Geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, İran'ın uzun menzilli balistik füze programını hedef alan yasa tasarısını oylayarak kabul etmişti. Trump döneminde ABD, İran’ın nükleer silah taşıyabilecek füzeler üretmeye çalıştığını belirterek Tahran’a baskı uyguluyor. İran ise böyle bir amacının olmadığını ifade ediyor. Trump karşı, diğer taraf ülkeler değil ABD yasalarına göre Başkan'ın her 90 günde bir Kongre'ye İran'ın nükleer anlaşmaya uyum gösterdiğini teyit etmesi gerekiyor.
Ancak Trump, 13 Ekim’deki son değerlendirmesinde İran'ın anlaşmaya uyduğunu teyit etmeme kararı aldı. Böylece ABD'nin anlaşmaya taraf olmaya devam edip etmeyeceği ile ilgili karar da Kongre'ye bırakılmış oldu. İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) tarafından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma, seçim kampanyası döneminden beri Trump'ın en çok itiraz ettiği konulardan biri olarak dikkat çekiyordu. Ancak ABD dışında anlaşmaya itiraz eden taraf ülke yok. Göreve geldikten sonra da birçok konuşmasında İran'la nükleer anlaşmayı "ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri" olarak niteleyen Trump, Tahran konusunda sert adımlar atacağı mesajını veriyordu.
YORUMLAR