İzmir EMDR Terapisi Nedir?

İzmir EMDR Terapisi Nedir?

İzmir EMDR Terapisi Nedir?
13 Haziran 2022 - 16:49

İngilizce bir kısaltma olan İzmir EMDR terapisi açılımı; ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing”şeklindedir. Bu terapi türünü Türkçeye ‘Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’ olarak çevrilebilir. 

1987 yılında Dr. Francine Shapiro tarafından tesadüf eseri olarak keşfedilen EMDR terapisi modern bir psikoterapi yaklaşımıdır. 

Dr. Shapiro, ormanda gerçekleştirdiği bir yürüyüş sırasında zihnindeki olumsuz duygu ve düşüncelerin azaldığını ve kaybolduğunu fark eder. Ardından bu fikre tutunarak deneyler ve incelemeler yapar. Kendisini rahatsız eden düşünceleri aklına getirerek gözlerini belirli bir süre sağa sola hareket ettirir. Bunun sonucunda kendisini rahatsız eden duygu ve düşüncelerin bir süre sonra kaybolduğunu fark eder. Kendisinin başlatmış olduğu bu psikoterapi yaklaşımı daha sonra araştırmalara konu olarak bugünkü halini almıştır. 

İzmir EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

İzmir EMDR terapisi, bireyin kendini mutsuz hissettiği durumlarda bilginin düzgün bir şekilde beyinde işlenemediği tutumuna dayandırılır. Bir travma deneyimleyen kişiler bilgiyi düzgünce işleyemedikleri için zihinleri o anın içinde adeta kendini durdurur. Bu durum o anı her hatırladığında aynı şeyleri yeniden hissetmesine ve acının taze kalmasına yol açar. Sonuç olarak bu tür anıların bireyin yaşamının ileriki dönemlerini olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. 

İzmir EMDR psikoterapi tekniği ile beyinde bu gibi travmatik olaylara karşı kişinin duyarsızlaşmasını sağlama amacı esas alınmaktadır. Bunun için;

Terapinin en başında bireyin travma olarak nitelendirdiği durumu en ince detayına kadar açıklaması istenmektedir. Birey olayı 2 – 3 kere daha ileriki seanslarda tekrar olayı deneyimliyormuş gibi anlatmalıdır. 

Daha sonra ikinci aşamaya geçilir. Dize dokunuş, göz hareketleri, kulağa ses verme gibi sağ ve sol beyni aktifleştiren uyarımlar verilir. Beyindeki sağ ve sol küre sırası ile uyarılarak travmatik durumun beyinde işlenmesi sağlanır ve beynin bu olaya duyarsız kalması üzerinde çalışılır.

Terapi süreci tamamlandığında birey kendisine travma yaşatan bir olayı düşündüğünde artık nötr hale gelen anıların bugün ile olan bağı kopartılmış olur. Bu sayede kişi iyileşerek daha sağlıklı bir zihin yapısı ile hayatına devam etme şansı elde eder.

YORUMLAR

  • 0 Yorum