Muhasebe Nedir ve Muhasebe Programı Nedir?

Muhasebe Nedir ve Muhasebe Programı Nedir?

Muhasebe Nedir ve Muhasebe Programı Nedir?
06 Temmuz 2022 - 16:58

İşletmenizin bulunduğu sektörden ve büyüklüğünden bağımsız olarak, en küçük esnaf işletmelerinden en büyük holdinglere kadar ticaretin olduğu her alan ve sektörde mutlaka olması gereken bir bilgi sistemi olarak muhasebe karşımıza çıkmaktadır. 

Muhasebe dediğimizde ilk akla gelen işletmenin tüm girdileri, tüm çıktıları yani parayla ilgili tüm finansal işlemleri akla gelmektedir. 

Muhasebe, en basit ifadeyle işletmelerde para ile ilgili tüm işlemlerin ve işletmenizin sahip olduğu varlıklara ilişkin finansal işlemleri kaydeden, sınıflandıran, özetleyerek rapor eden ve sonuçlarını yorumlayıp analiz eden bilim dalıdır. 

Muhasebe sistemi ile işletmenizin geçmişini görebileceğiniz gibi geleceğe yönelik doğru kararlar almanızı sağlayan bilgiler topluluğudur. 

Muhasebe, tüm ticari işletmelerin gereksinim duyduğu temel fonksiyonları gerçekleştirerek fatura, cari, kasa, gelir, gider ve benzeri işlemlerinizi anlık ve geriye dönük olarak yönetmeniz ve takip etmeniz amacıyla programlanmış bir bilgi sistemidir. 

Muhasebe işletmenizi planlı ve düzenli bir şekilde yönetmenize, işletmenize dair tüm belgeleri düzenli olarak kayıt altında tutmanıza, gelir-gider takibinin yapılmasına, otomatik olarak hazırlanan raporlar ile kar ve zararın takip ederek finansal süreçlerinizi daha planlı ve etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. 

Muhasebe geçmiş zamanlarda defterler üzerinden sadece özel eğitime sahip kişiler tarafından yapılırken paket ön muhasebe programlarının yaygınlaşmasıyla birlikte temel bilgisayar ve temel muhasebe bilgisine sahip kişiler tarafından rahatlıkla yapılabilmektedir. 

1994 yılında tek düzen hesap planına göre kullanılmaya başlanan muhasebe programları, işletmelerin hesaplarını tutmak ve takip etmek için kullandıkları bilgisayar programları, önceleri basit işlemleri takip etmek için kullanılıyorken günümüzün modern yazılımları sayesinde tüm işletmelerin muhasebe, satış, finansal planlama, personel yönetimi vb ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 

Günümüzde muhasebe programı gelir gider işlemlerinin çok ötesinde işlemler yürütmektedir, e-arşiv, e-fatura, e-irsaliye işlemleri ile işletmenizi dijitale taşırken, sms e-posta ve e-tahsilat destekleri ile müşterilerinize çok kısa sürelerde ulaşmanıza ve tahsilatlarınızı çok kısa sürelerde tahsil etmenize olanak sağlamaktadır. 

Ayrıca muhasebe programları ile kasa banka kasa banka işlemlerinizi, fatura ve irsaliye işlemlerinizi, stok takibinizi, müşteri takibinizi, borç ve alacaklarınızı, çek senet işlemlerinizi takip edebileceğiniz gibi üretim işlemlerinizi, e-ticaret işlemlerinizi, personel planlamalarınızı, kredi takiplerinizi, bütçe planlamalarınız gibi detaylı özellikleri sayesinde işlemlerinizi çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum