SEM, SEO ve SMO'nun Şifresini Çözmek: Farkları Anlamak

Dijital pazarlamada SEM, SEO ve SMO teknikleri arasındaki farkı ve bunların arama motoru sonuçları ve web sitesi görünürlüğü üzerindeki etkilerini öğrenin.

SEM, SEO ve SMO'nun Şifresini Çözmek: Farkları Anlamak

Dijital pazarlamada SEM, SEO ve SMO teknikleri arasındaki farkı ve bunların arama motoru sonuçları ve web sitesi görünürlüğü üzerindeki etkilerini öğrenin.

21 Mart 2024 - 20:52


SEM, SEO, SMO: Nasıl Farklılaşırlar?

Sıradan bir internet kullanıcısı olsanız bile tüm bu şartlar ilginizi çekmektedir. Mesela bir şeyi aradığınızda ilk sonuçların nasıl belirlendiğini hiç merak ettiniz mi? Çevrimiçi kumarhaneler arıyorsanız, hangi kumarhaneye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz daha iyi olacaktır, bu nedenle Google'da 7Slots casino online araştırarak ilginizi çeken şeyleri tanımlar ve aramayı daraltmak için "ücretsiz kayıt" veya hoş geldin bonusu gibi kelimeler eklersiniz. , SEO ve SMO teknikleri, arama motorlarının size hangi siteleri, hangi sırayla göstereceğini belirler.Yeni başlayanlar, aralarındaki farkların ne olduğunu merak edebilir.Biz de bu amaçla bu makaleyi hazırladık. Aşağıda, sıklıkla duyduğunuz bu terimlerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. ve birbirlerinden nasıl farklı oldukları.

SEO nedir?

SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. SEO, web sitenize gelen trafiğin kalitesini ve miktarını ve markanızın görünürlüğünü ücretsiz ("organik" olarak bilinir) arama motoru sonuçları aracılığıyla artıran uygulamalar için genel bir terimdir. Google'ı veya başka bir arama motorunu kullanarak arama yaptığınızda, ilk önce promosyon sonuçlarını, ikinci olarak da organik sonuçları görürsünüz. SEO tekniklerini kullanarak herhangi bir siteyi bu organik sonuçlarda üst sıralara taşımak mümkündür.

Bu teknikler oldukça kapsamlıdır ve sitenin içeriğinden kod tabanına kadar birçok optimizasyon gerektirir. Örneğin anahtar kelimeler kullanılarak yazılan içerikleri sitenize ekleyebilirsiniz. Her sayfa için meta başlık ve meta açıklamaları belirleyebilir, başlık etiketlerini (H1 – H2 – H3 vb.) doğru kullanarak kolayca indekslenebilir içerikler oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda sitenizin mobil uyumluluğuna ve sayfa yüklenme hızına da dikkat etmeniz gerekiyor. SEO tekniklerinin tamamını burada sıralamak mümkün değil ancak bilmeniz gereken en önemli şey şudur: Bu teknikleri kullanarak, arama motoruna ücret ödemeden, arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.

SEM nedir?

SEM, “Arama Motoru Pazarlaması” kelimesinin kısaltmasıdır. Yukarıda arama sonuçlarından bahsederken promosyon sonuçları ile organik sonuçlar arasında ayrım yapmıştık, hatırladınız mı? SEM basitçe promosyon sonuçlarıdır, yani arama motoruna ödeme yaparak yayınladığınız reklamlardır. Herhangi bir SEO tekniği kullanmasanız bile para ödeyerek sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını sağlamanız mümkündür. Ancak sitenizin adresinin yanında "reklam" ibaresi görüntüleneceğinden bunun bir tanıtım sonucu olduğu anlaşılacaktır.

Ancak yine de SEM pazarlamasını doğru bir şekilde kullanmak için temel SEO tekniklerini kullanmanız gerekecektir. Örneğin teknolojik ürünler pazarlayan bir siteniz varsa siteniz yalnızca kullanıcı teknolojik terimler aradığında görüntülenecektir. SEO teknikleri ile izlenme sayısını ve hatta reklam maliyetini değiştirmek mümkündür. SEM, CPC (tıklama başına maliyet) olarak bilinen bir sistem aracılığıyla ücretlendirilir. Yani arama motorunda reklam sonucuna tıklayarak sitenizi ziyaret eden her kullanıcı için ödeme yaparsınız. Odaklanmanız gereken anahtar kelimeleri doğru belirlediğinizde daha az bütçeyle daha yüksek dönüşüm sağlayacak SEM oluşturabilirsiniz. Bu bağlamda SEO teknikleri hala SEM'in bir parçası.

SMO nedir?

Sosyal Medya Optimizasyonu (SMO), bir web sitesi için üretilen içeriğin tanıtımını yapmak amacıyla sosyal medyanın kullanılmasıdır. Sosyal medya optimizasyonu iki şekilde yapılabilir: sosyal medyada blog yazmak, resim paylaşmak, link paylaşmak, etkinlik ve yarışmalar düzenlemek gibi pazarlama faaliyetleri yaparak ve site içeriğine sosyal medya paylaşım butonlarına yer vererek. SMO ile amaçlanan markanın sosyal medya platformlarındaki görünürlüğünü arttırmak ve müşterileriyle etkileşime geçmektir. Kaliteli içerik sosyal medyada paylaşıldıkça siteye gelen organik trafik de artar. SMO, bir bakıma sosyal medya için SEO'dur ancak anahtar kelimelere veya kod optimizasyonlarına ihtiyaç duymaz. Organik içerik oluşturmak SMO için en önemli şeydir.

Farklılıkları Sonlandırmak

Bu açıklamalar size bu terimler arasındaki farkların neler olduğu konusunda bir fikir vermiştir. Özetlemek:

  • SEM, arama motoruna ödeme yapılmasını gerektirir. SEO için böyle bir zorunluluk yoktur.

  • SEM daha hızlı sonuç verir ancak bu sonuçlar kalıcı değildir. Reklam bütçeniz biter bitmez trafiğiniz önemli ölçüde düşecektir. SEO ise uzun vadede sonuç verir ancak sonuçlar daha kalıcıdır.

  • SMO ise tamamen sosyal medyaya odaklanıyor ve hem SEO hem de SEM için kullanılabiliyor. Her ikisiyle de organik bir bağı var ama kendi özel kategorisinde değerlendirilmesi gerekiyor.

Bu farklılıklar bu tekniklerden birinin diğerine üstün olduğu anlamına gelmemektedir. Aksine, web sitenizin görünürlüğünü, trafik kalitesini ve arama sonucu sıralamasını artırmak için hepsini aynı anda kullanmak çoğu zaman en iyi sonuçları verecektir. Çoğu yeni web sitesi hızlı sonuç almak için SEM ile başlar, kısa süre sonra SMO'ya geçer ve bu süreçte SEO üzerinde çalışmaya devam eder. Yani SEM ve SMO ile elde ettikleri trafiği uzun vadede elde tutabilmek için gerekli yatırımı yapıyorlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum