Can Ata Kıraç

Can Ata Kıraç

Can Ata Kıraç

Can Ata Kıraç

Can Ata Kıraç
14 Aralık 2022 - 13:47

Can Ata Kıraç

Can KIRAÇ 1927 yılında ülkemizin başkenti Ankara'nın Etimesgut'unda şimdiki adı ile "Atatürk Orman Çiftliği" olan topraklar üstünde dünyaya geldiği bilinmektedir. Babası Ali Numan KIRAÇ ziraat mühendisiydi ve o yıllarda Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün emrinde Gazi Çiftliğinde görev yapıyordu. Bulunduğu ortamdan dolayı Can ismini Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK koymuştur. Can Ata KIRAÇ kendi kaleminden hayatını yazdığı bir yazıda bu durumdan ötürü kendini çok şanslı hissettiğini anlatmıştır. Ayrıca KIRAÇ soyadının da babasının Eskişehir ilinde yaptığı "Kuru Ziraat" çalışmalarından dolayı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Kıraç" olarak belirlenmiştir. Bunun da ailesi ve kendisi için bir onur olduğundan bahsetmiştir. Çocukluğu Eskişehir ilinde çiftlik hayatı içinde geçmiştir. Yıllarca toprakla kucak kucağa yaşamış meslek olarak da baba mesleği olan ziraati tercih etme sebebi de bu yaşam biçiminden kaynaklanmıştır.

Can KIRAÇ’IN Bitirdiği Okullar

Can Ata KIRAÇ 1946 yılında İstanbul beyoğlunda bulunan Galatasaray Lisesi'ni bitirmiştir. 1950 yılında da Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitirerek aynı yıl Ankara'da Koç Ticaret Şirketi Otomobilcilik Şubesi'nde Bernar Nahum isimli kişinin çırağı olarak çalışma hayatına atılmıştır. 1949-1950 yıllarında Ankara üniversitende öğrenciyken, Türkiye Milli Talebe Federasyonuna başkanlık yapmıştır. 1952 yılında Atatürk ilkelerine bağlı kalınması için yazdığı bir makale sebebiyle Türk halkını isyana teşvik etmekten sanık olmuş yargılanmıştır. 1960'lı yıllarda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almış planlı karma ekonomiyi savunmuş.

Can KIRAÇ’IN İş Hayatı

Can KIRAÇ 1970'li yıllarda, basında ve panellerde Montaj Sanayiinin avukatlığını yapmıştır. TÜSİAD'ın uzun adıyla Türkiye Sanayici iş adamları derneğinin kuruluş hazırlıklarını yürüten komitede yer almıştır. 1980 li yıllarda Koç Holdingin canı olduğunu her konuşmasında belirten Can KIRAÇ uzun yıllar Koç Holdinge hizmet etmiştir. 1991 yılında Süleyman Demirel'in politikaya girme davetini kabul etmemiş ve 1991 yılı sonunda da kendi isteği ile 41 yıllık profesyonellik hayatını sonlandırmıştır. Tam tamına 41 yıl koç holding bünyesinde çalışmış ve bu toplulukta çalışmaktan gururla bahsetmiştir. Zaman zaman basında çıkan yazılarda Koç holdingin Canı olarak kendisinden bahsedilmiş ve bununla hep gurur duymuştur. Arkadaş çevresi tarafından emeklilik hayatının kendisine göre olmadığını, bir köşeye çekilmesinin mümkün olmadığı çalışma hayatına devam etmesi telkinlerine kulak asmayarak emekli olmuştur.

Can Ata KIRAÇ yöneticilik hayatında hep iyi bir dinleyici olmuş hem de değişik fikirlere açık bir yapıda olmuştur. Daima özveriyle çalışmış ve hep uzlaştırmacı olmaya özen göstermiştir. Yoğun çalışma hayatı onu yıpratmış ve bir ömür boyu emek verdiği Koç Holdingten kopma kararı almıştır. Hak ettiği özgürlüğe kavuşarak emekliliğin tadını çıkarmaktadır. İş adamı Can KIRAÇ çocukluk ve gençlik yıllarını, devlet memuru bir babanın sahip olduğu mütevazi şartlar içinde yaşamıştır. Bu sebepten Galatasaray Lisesinde okumuş olmanın kendi hayatının en büyük lüksü olduğunu düşünmektedir. 1927 doğumlu Can Ata KIRAÇ şu anda 95 yaşındadır. Emeklilik hayatına devam etmektedir.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum