Makula Deliği

Makula Deliği

Makula Deliği

Makula Deliği

Makula Deliği
08 Haziran 2022 - 23:45

Makula Deliği

Makula deliği, retinanın merkezi görüşten sorumlu kısmı olan makulada bir deliktir. Yaş veya yaralanmadan kaynaklanabilen retina dekolmanından kaynaklanır.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

Makuladaki delik, körlüğe yol açabilen bir göz rahatsızlığıdır. Gözün doğal yaşlanma sürecinden kaynaklanır. Normal sağlıklı bir insanda, retinada yaşa bağlı değişiklikler kademeli ve kontrollü olduğu için makulada delik genellikle oluşmaz.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Makuladaki delik sorunu, retinada görme kaybına neden olabilen bir deliktir. Bir yaralanma, hastalık veya yaşlanmadan kaynaklanabilir. Makula deliği belirtileri şunlardır:

  • Renkleri görmede zorluk
  • Işıkların etrafında haleler görmek
  • Bulanık görme

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Makulasında delik olan bir kişiyi teşhis etmenin birkaç yolu vardır. Bir yol, olası bir edinilmiş veya doğuştan makula deliğinin belirtilerini tespit edebilen bir Amsler ızgara testi içeren bir göz muayenesi kullanmaktır.

Başka bir yol, her iki gözden de görüntü alabilen ve retinanın orta bölgesindeki hasar belirtileri için bir göz doktoru tarafından incelenebilecek görüntüler üretebilen bir retinal kamera kullanmaktır.

Makula Deliğinde Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Makula deliğinin tedavi yöntemleri durumun ciddiyetine, yaşa ve diğer faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Lazer, vitrektomi ve cerrahi dahil olmak üzere makula deliği için çeşitli tedavi seçenekleri vardır.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Sarı nokta göz hastalığı, retinanın merkezi kısmı olan makulayı etkileyen bir hastalıktır. Makula, merkezi görüşünüzden sorumludur, bu nedenle makula dejenerasyonu okuma, araba kullanma, yüzleri ve renkleri tanıma yeteneğinizi etkileyebilir.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Sarı nokta hastalığı merkezi görüşü etkileyen bir durumdur. Körlüğün önde gelen nedenidir. Makula dejenerasyonunun en yaygın şekli yaşa bağlı makula dejenerasyonudur (AMD).

Sarı nokta hastalığı nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır ancak UV radyasyonunun ve sigara içmenin riski artırabileceği öne sürülmüştür. Riski artırabilecek genetik faktörler de vardır, ancak bunlar her zaman bir rol oynamazlar.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var Mıdır?

Makula dejenerasyonunun farklı türleri vardır. Bazı durumlarda yaşa bağlı makula dejenerasyonundan kaynaklanabilir ve diğer durumlarda sarı nokta hastalığı retinitis pigmentosa adı verilen genetik bir durumdan kaynaklanabilir.

Sarı Nokta Hastalığında Belirtileri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığının belirtileri genellikle retinanın merkezinde yer alan makulanın yaşa bağlı olarak bozulmasından kaynaklanır. Bu, bulanık görmeye ve ince ayrıntıları görmede zorluğa neden olabilir. Kalıcı hasar oluşmadan tedaviye başlayabilmek için bu semptomları mümkün olan en kısa sürede tespit etmek önemlidir.

Sarı Nokta Hastalığı Tanısında Hangi Tetkikler Yapılır?

Her testin belirli bir amacı vardır ve sarı nokta hastalığı durumunun farklı yönlerini değerlendirmek için yapılır. Merkezi görüşte bir azalma bulgusu. ETDRS çizelgesi, görme keskinliğini veya farklı mesafelerde görme yeteneğini değerlendirmek için kullanılan bir göz çizelgesidir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt, gözün doğal merceğinin bulanıklaşmasıdır ve bu da görme azalmasına neden olur. Ameliyat veya lazer ile tedavi edilebilir. Katarakt ameliyatı gözün bulanık lenslerini çıkarmak ve bunları yapay olanlarla değiştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Genel olarak, yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya önemli görme kaybına neden olan herhangi bir durumu olan kişiler için katarakt tedavisi önerilir. Bununla birlikte, katarakta neden olan gen mutasyonu olan diyabetli veya retinitis pigmentosa hastalarına da önerilir.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt, dünyadaki körlüğün önde gelen nedenidir. Yaşlanma veya başka bir sağlık durumunun neden olduğu göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Katarakt her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 40 ila 80 yaşları arasında görülür. En yaygın semptomlar arasında bulanık görme, metin okumada zorluk ve kötü sürüş görüşü bulunur. Katarakt ameliyatı ile tedavi edilebilir.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Katarakt, göz merceğinde görme sorunlarına neden olabilen bir tür bulanıklıktır. Farklı katarakt türleri vardır ve insanların kendilerine en uygun tedaviyi alabilmeleri için ne tür katarakt olduklarını bilmeleri önemlidir. Katarakt ameliyatı bir tedavi seçeneğidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum