Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir Mide Balonu
08 Haziran 2022 - 22:40

Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir mide balonu endoskopi ve anestezi gerektirmeden uygulanabilen bir yöntemidir. Diğer mide balonu çeşitleri ile aynı mantığa sahiptir. Sadece vücuda uygulanış biçiminde farklılık bulunmaktadır. Klasik mide balonlarının mideye yerleştirilmesi aşamasında hastaya anestezi uygulanarak yapılan endoskopik yöntem kullanılmaktadır. Mideye yerleştirilen balon yine aynı yöntem uygulanarak çıkarılmaktadır.

Uygulanan endoskopik yönteme alternatif olarak yutulabilir mide balonu teknolojisi geliştirilmiştir. Bu teknolojinin uygulanma aşamasında anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır ve endoskopik yöntem de kullanılmamaktadır.

 Mide balonları, midede yer kaplayarak sürekli bir şekilde tokluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra besinlerin geçişini yavaşlatmakta ve bu şekilde zayıflama sürecine olumlu olarak etki etmektedir.

Mide Balonu Nedir?

Gastrik balon olarak da bilinen mide balonu endoskopik yöntem kullanarak ya da yutularak mideye yerleştirilen silikon bir balon çeşididir. Temel amacı kilo sorunu yaşayan bireylerin, kilo vermesine yardımcı olmaktır.

Çağımızın vebası olarak da kabul edilen obezite bir yaşam biçimi değil tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Gastrik balon uygulaması da bu tedavi yönteminin önemli bir parçasıdır.

Teknolojik gelişmeler gastrik balon uygulamasında kullanılan yöntemleri, dolgu malzemesini ve kullanım ömrünü etkilemiştir. Bu çerçevede birçok firma farklı marka ve özellikte gastrik balon geliştirmiştir.

Balonlar çeşitlerine göre farklı özellikteki çözelti ve gaz ile doldurulur. (Doldurulan malzemeler insan sağlığı açısından zararlı değildir.) balonların kullanım ömrü 4 ila 12 ay arasında değişmektedir. Endoskopik ya da ağız yolu ile mideye yerleştirilir.

En çok kullanılan 4 çeşit gastrik balon bulunmaktadır. 2 tanesi FDA onaylı diğer 2 tanesi de CE onaylıdır.

FDA onaylı mide balonları;

·       Orbera.

·       Obalon.

CE onaylı mide balonları;

·       Spatz.

·       Elipse.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Mide balon uygulaması genel olarak endoskopik ve yutulma yöntemleri kullanılarak mideye yerleştirilir.

Yutulabilir mide balonlarının mideye yerleştirilme süresi ortalama 15 dakika sürmektedir. Ağız yolu ile su yardımı ile yutularak mideye yerleştirilir.

Kapsülün yutulması ile beraber röntgen cihazı yardımı ile midedeki yeri belirlenir ve sonrasında balon midede iken şişirilmesi sağlanır. Balonun şişirilme işlemi bittikten sonra tekrar röntgen cihazı yardımı ile kontrol yapılır ve işlem tamamlanır. Yutulabilir mide balonlarının çıkarılması için ayrı bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

Dört aylık bir süre sonunda balon valfi kendiliğinden erimeye başlayarak içerisinde yer alan su boşalır. Geriye kalan sönük balon ise doğal yollardan vücuttan atılır. Oldukça ince olan yapısı ve pürüzsüz yüzeyi nedeni ile bağırsaklarda tıkama yapma gibi bir durum ile karşılaşılmamıştır.

Klasik mide balonları ise; hasta anestezi verilerek uyutulur. Uyku süreci içerisinde endoskopik yöntem kullanılarak balon mideye yerleştirilir. Balon çıkarılma işlemi ise yine aynı şekilde anestezi ve endoskopi yardımı ile olmaktadır.

Yutulabilir Mide Balonu Yaptıranlar

Yutulabilir mide balonunu yaptıran bireyler işlemden sonra mide bulantısı ve kusma problemleri yaşayabilirler. Bu durum sürekli olabildiği gibi bir şeyler yenilip içildikten sonra da görülebilir. Bu problemler birkaç günlük dönemde görülmekte olup sonrasında kaybolmaktadır. Bu süreçte doktordan destek alınabilmektedir.

Ayrıca yutulabilir mide balonunun doğal yollar ile vücuttan atılması, bu işlemi yaptıran kişiler için oldukça büyük bir avantajdır. Bu durum aynı zamanda yutulabilir mide balonu fiyatları üzerinde maliyeti düşürücü bir etkidir.

Mide Balonu Kullanıcı Yorumları

Gastrik balon uygulaması yapılan kişilerden alınan geribildirimler, sürecin son derece olumlu ilerlediği ve istenilen hedefe rahat bir şekilde ulaşıldığı yönündedir.

Yutulabilir Mide Balonu Fiyatları

Yutulabilir mide balonu fiyatları kullanılan markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Mide balonları teknolojisi tarihi oldukça yenidir. Sürekli gelişim içerisindedir.

Piyasada birçok kurum ve hastane bu teknolojiyi başarı ile hastalara uygulamaktadır. Artan rekabet koşulları sayesinde yutulabilir mide balonu çok daha ekonomik bir hale gelmiştir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum