Mide Küçültme Ameliyatı

Mide Küçültme Ameliyatı

Mide Küçültme Ameliyatı

Mide Küçültme Ameliyatı

Mide Küçültme Ameliyatı
15 Haziran 2022 - 15:02

Mide Küçültme Ameliyatı

Mide küçültme ameliyatı bir tür kilo verme ameliyatıdır. Mide küçültme ameliyatı olan bir hastanın midesi eskisine göre %80 daha küçüktür. Midenin şekli tübüler veya muz benzeridir. Ameliyattan sonra mide küçültme ameliyatı olan hastalar iştahlarını kaybeder ve eskisine göre çok daha az yemek yerler. Mide küçültme ameliyatı hem Türkiye'de hem de dünyada yaygın bir işlemdir ve sıklıkla obezite cerrahisine tercih edilmedir. Mide küçültme ameliyatının iki türü vardır. Tüp mide ameliyatı en çok tercih edilen ameliyattır. 

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

 

Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. En sık olarak, en büyüğü yaklaşık 1,5 cm olan 4 veya 5 küçük delikten kapalı, yani laparoskopik olarak yapılır. Genelde yaralar iz bırakmadan veya çok küçük izlerle iyileşir. Bu nedenle kozmetik kaygılara cevap verir. 

 

Ameliyat sırasında hataları önlemek ve midenin çok küçülmesini önlemek için mide ağzına yemek borusu çapı kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Bu kalibrasyon tüpü sayesinde mide yemek borusunun devamı gibi küçültülür, aşırı darlık ve tıkanıklık önlenir.

Mide Küçültme Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Mide ve bağırsakların çoğunu çıkararak besinlerin emilimini azaltmayı amaçlar. Midede küçük ceplerin oluşması ile gıda alımı kısıtlanır. Bu ameliyat diğer ameliyatlara göre daha ciddidir ve ağır hastalar tarafından tercih edilir.

Mide Küçültme Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Cerrahın ameliyat için belirlediği yaş ortalaması 1865 arasıdır. Yaş kriteri tek başına ameliyat kararı vermek için yeterli değildir. Bu nedenle ameliyat olmak isteyenlerin yaşı ne olursa olsun bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir.

Mide Küçültme Ameliyatı Süresi Nedir?

 

Genel olarak çalışma süresi 40-90 dakika arasında değişir.  Ameliyat süresi, cerrahın deneyimine ve hastanın midesinin anatomisine bağlıdır.

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatları

 

Tüp mide ameliyatı fiyatını belirleyen birkaç faktör vardır. Mide küçültme ameliyatısonrası oluşabilecek komplikasyonlar için donanımlı hastanelerin seçilmesi önemlidir ve bu hastaneler elbette pahalıdır. Ayrıca kullanılan malzemelerin kalitesi Mide Küçültme Ameliyatı fiyatını etkiler.

 

Ameliyat sonrası hastanede ve yoğun bakımda kalış süresi de Mide Küçültme Ameliyatı fiyatını etkileyen faktörlerden biridir. Mide Küçültme Ameliyatı fiyatı yoğun bakım ünitesinde kontrol altına alınması gereken hastalarda değişiklik gösterebilir.

Tüp Mide Ameliyatı

 

Günümüzde en sık uygulanan cerrahi işlemlerden biri, yaygın olarak gastrik tüp cerrahisi olarak bilinen tüp mide rezeksiyonudur. Tüp mide ameliyatı mideyi muz gibi uzun, ince bir tüp haline getirir. Midenin yüzde sekseni laparoskopik olarak ampute edilir ve çıkarılır. Yani kapalı ameliyat yöntemini kullanın. Bu, midede yiyeceklerin emilimini sınırlar. Ayrıca tüp mide ameliyatı gıda alımını çok düşük seviyelerde de olsa azaltmıştır. 

 

Tüp mide ameliyatınıgenellikle obezite indeksi 35 ve üzeri olan ve morbid obezite kategorisindeki hastalarda kullanılabilir. Vücut kitle indeksini hesaplamak vücut ağırlığından daha uygundur. Hasta obezite indeksi. Metre cinsinden ağırlığın metre kare cinsinden yüksekliğine bölümüdür. Vücut kitle indeksi bu hesaplamadaki son sayı 18- 25 arasında ise normal kabul edilir. 

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

 

Obez olarak etiketlenen tüm hastalar mide ameliyatı veya diğer obezite ameliyatları için uygun değildir. Obezite indeksi 35 ve üzerinde olan ve obeziteye bağlı rahatsızlıkları olan hastalar tüp mide ameliyatı için uygundur. Obezite indeksi 40 ve üzeri olan hastalar asemptomatik olsa bile mide gömleği gibi obezite ameliyatları için uygundur.   

En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

 

Mide küçültme için genellikle laparoskopik mide küçültme uygulanır.  Bununla birlikte gastrik bypass sadece özel durumlarda önerilir. Özellikle vücut kitle indeksi çok yüksek olan kişilerde tip 2 diyabet ön plandaysa ve insülin kullanımı eskiyse gastrik bypass ameliyatı en iyi ameliyat olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

 

Ameliyattan sonra kilo verme süreci düzenli olarak belirlenir. Hedef, ameliyatın ilk ayında 1020 kg, üçüncü ayda ise 30-40 kg verebilir. Diyet ve egzersiz programları da hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

 

Genel olarak 18-65 yaş arasında tüm bireyler kilo verme ameliyatı için uygun bir yaş aralığıdır. Ancak bazı durumlarda 12 yaşından itibaren obezite cerrahisi düşünülebilir. Klasik bilgi 65 yaşın üst sınır olduğu yönünde olsa da genel durumu iyi, ameliyatı kaldırabilecek, yaşam beklentisi uzun olan hastalarda bile tüp mide ameliyatı daha ileri yaşlarda da yapılabilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

 

Tüp mide ameliyatından sonra kesinlikle gazlı içecekler yasaklanır.   Tüp mide ameliyatından sonraki ilk 10- 14 gün hidrasyon gereklidir.   Diyette sıvı ve katı gıdalar aynı anda tüketilmemelidir.

 

Tüp mide ameliyatından sonra hastalar zorlukla yemek yiyemediği için genellikle bu küçük miktar kaliteli gıdalardan oluşmalıdır. Hayvansal veya bitkisel protein içeriği yüksek olan yiyecekleri önerililer.

 

Tavuk, balık, hindi yumurtası, peynir ve yoğurt gibi yüksek proteinli gıdalara öncelik verilmelidir. Diyette sebzeden sebzeye salatalar, meyveler ve kuruyemişler ihmal edilmemelidir.   Diyetisyenler ve gerekirse endokrinologlar, diyetlerinin izlenmesini sağlamalıdır.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum